Мониторинг


Диагностика и мониторинг на IP мрежи
В среда на глобална обща мрежа (Интернет) често се налага използването на инструменти, които да отчитат параметрите на връзките и услугите на вашите устройства независимо къде се намират те. Винаги трябва да има ясна и точна картина за капацитета и стабилността им. АЙТИСЪРВИС 2009 ЕООД предлага услуги базирани на широко разпространени и утвърдени отворени инструменти за диагностика и мониторинг на устройства в мрежата. Собствениците на повече устройства в мрежата трябва внимателно да проучат възможностите за мониторинг на връзката и услугите каквито им предоставят те. Съвременните мрежи станаха по-надеждни през последните десет години, но нуждата от мониторинг не е намаляла. Отстраняването на грешки в софтуера и хардуера днес все още изисква намеса на човека и скоро няма да има промяна в това положение. Най-полезните инструменти за диагностика са свързани с осигуряване на визуално представяне на реалното състояние на мрежата през уеб интерфейс достъпно навсякъде в Интернет от всяко устройство. Методите ни и инструментите ни за диагностика напълно съответстват на съвременната практика и технологии за мониторинг на мрежови устройства и услугите им чрез протоколите ICMP и SNMP. Днес мрежите придобиват все по нови възможности благодарение на продукти като устройства за баланс на натоварването, VPN шлюзове, proxy сървъри, кеширащи сървъри, сървъри за поточно видео и звук. По тази причина от критична важност постоянно изникват нови задачи за диагностика на устройства и услуги в мрежата.
Nagios
Nagios е анализатор на мрежата и осигурява задълбочен поглед към всякакви устройства в нея, а също и потенциални заплахи за сигурността. Nagios позволява на системните администратори бързо да събират информация на високо ниво по отношение на състоянието на мрежата, както и данните за пълен и задълбочен анализ с помощта на NetFlow, sflow , jflow и др.

nagios2

nagios

Cacti
Cacti е завършено графично уеб базирано мрежово решение, предназначено да впрегне силата на съхранение на данни с RRDTool и графичната му функционалност. Cacti осигурява бърз поглед на сложни графични шаблони с множество методи за събиране на данни. Всичко това е представено в един интуитивен, лесен за използване интерфейс, който може да подсигури сложни мрежи със стотици устройства.

cacti9

Smokeping
SmokePing следи мрежовата латентност, като той е най-добрият софтуер от този вид. Има интерактивен начин на графична визуализация и широка гама плъгини за измерване. С него най лесно се намират “тесните” места в мрежата с остория от 5 минути до 400 дни назад. Безплатен и с отворен код софтуер написан на Perl от Tobi Oetiker, създател на MRTG и RRDtool.

smokeping