WDS – TP-LINK – TL-WR841N и TL-WR740N за дома и малкия офис

WDS – TP-Link – TL-WR841N и TL-WR740N за дома и малкия офис
TP-LINK site


Wireless Distribution System (WDS) е система, която позволява безжично свързване на точки за достъп в стандарта IEEE 802.11
Тя позволява безжичната мрежа да разшири използването на множество точки за достъп без традиционното изискване на кабел. Забележителното предимство на WDS в сравнение с други решения е, че той запазва MAC адресите на клиентите в цялата мрежа между точките за достъп.


TP-LINK TL-WR841N

tl8


TP-LINK TL-WR740N

tl7


Колкото и “мощен” рутер да си купим с възможно най много антени винаги има места в дома или в офиса които са непокрити от Wi-Fi сигнал. След като сме дали куп пари за скъп рутер и в впоследствие разбираме истината, че производителите нямат право да увеличават мощноста защото все пак има стандарти които трябва да спазват и, че дефакто те увеличават широчината на лентата за да вдигнат скороста но това не вдига мощноста на сигнала и не увеличава обхвата. Истината всъщност е много по комплексна, радио сигналите са зависими от много фактори като други участници в ефира, други рутери, bluetooth, безжини мишки и клавиатури, микровълнови печки, метални части като арматура, алуминиево фолио в телевизорите та дори и вода и мн. др. ние стигаме до извода, че имаме нужда от друг рутер който да играе ролята на repeater (повторител) в нашата безжична мрежа. Вероятноста да покрием по голяма площ с втори рутер е една от удачните възможности да разширим обхвата на безжичната ни мрежа и да запазим стабилноста и. Може в някаква степен да падне скороста но въпреки всичко тя ще е по стабилна.

Тук ще предложа един вариант в който на цената на един скъп рутер ще използваме два по евтини в режим WDS (wireless distribution system) а именно TP-LINK – TL-WR841N и TL-WR740N

TL-WR841N е свързан с Интернет, името на безжичната мрежа е sami, адреса на рутера в локалната мрежа е 192.168.1.1, има услуга DHCP сървър и се намира в 120 квадрата апартамент.

TL-WR740N не е свързан с LAN и WAN портовете, името на безжичната мрежа е sami2, адреса на рутера в локалната мрежа е 192.168.1.2, услугата DHCP сървър е изключена, намира се в същия апартамент в другия край през две помещения. Между двата рутера няма никаква LAN връзка освен ефира.

Конфигурация на TL-WR841N (sami)

tl8-1

tl8-2


Конфигурация на TL-WR740N (sami2)

tl7-1

tl7-2


ТЕСТ на връзката

Естествено цялата тази конфигурация трябва да се изтества. Намирам се в другия край на апартамента до sami2 за да сравня как ще се държат двата рутера.


Свързан към sami

wifi-tl8

test-tl8


Свързан към sami2

wifi-tl7

test-tl7

Резултатите са повече от очевадни, през sami2 чрез WDS връзката държи 20Mbits в двете посоки а през sami 0.50mbits в едната и 2Mbits в другата посока. По важното в случая е, че мрежата е стабилна и можеш да разчиташ нa нея.

WDS – TP-Link – TL-WR841N и TL-WR740N за дома и малкия офис

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.