Citrix 5.6 – XenServer

Отдавна беше дошло времето в което трябваше да се заема с истинска виртуализация но все отлагах знаейки, че нито ще е лесно нито ще е бързо. Когато се затърси човек намира всякакви проекти, че дори и един на базата на друг или пък ползва еди какъв си интерфейс и така нататък. Но безпорни лидери в този бранш за Citrix със XEN и VMware. Макар и инстиктивно да бягам от силно комерсиалните проекти исках да надникна какво се случва при най добрите и останах изненадан. И двете фирми предлагат безплатен вариант на сървър за виртуализация срещу регистрация в сайта им и да упоменеш, какъв си, за какво се бориш и за какво ще го ползваш. Тъй като обратно на очакванията ми Citrix показаха по тежки условия като подновяване на лиценза на една година и ползване само на определени темплейти в безплатния вариант на сървъра избрах първо тях. Инсталацията мина много просто и лесно а и машината си я бива Intel Quad 9550 с 8 GB RAM преминах направо към запълването на всичките и ресурси. Успях да направя 30 инсталации на Debian Lenny през Интернет като указах направо едно хранилище. Оказа се, че във всяко хранилище на Debian има image на XEN и всичко става много бързо и лесно (простете ми неграмотноста, незнаех). Общо взето процесора едва усещаше, че става нещо, рам-а се напълни максимално до 8 гигабайта и найстина усети се колко леко върви хост виртуалната машина. Все пак това е XEN технологията от години слушам за нея а и съм се опитвал да я инсталирам в Debian и Ubuntu след което съм се разочаровал какво дърво е. Но тук в Citrix нещата са пипнати професионално.

Обаче, както винаги има едно обаче … безплатната версия може да се надгради до платената с много екстри – то това е идеята разбира се. Но някак си така са направени нещата, че ти липсват точно те, но това са функционалности а не екстри според мен. Кофтито е, че още първото впечатление лъха на комерсиализъм макар и виртуалната машина наистина да е много добра. Все пак това от което видях и усетих колко е напреднала тази технология ме замисли дали да не я изполвам но нека да видя и VMware и тогава ще реша коя да избера.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has One Comment

  1. Георги

    Здравейте колеги,
    , в момента работя като ИТ в една фирма, За виртуализация използваме XenCenter 5.6 free version.Виртуалната машина е с Ubuntu server 10.04 x64.Преди няколко дни виртуалната машина заби и трябваше да се рестартира.Интересното в случая беше, че командите Reboot i Shutdown неможеха да се използват, позволяваше единствено Force shutdown i force reboot.След force reboot машината просто умря,Xencenter-a си мисли, че я е пуснал но на конзолата не тръгва абсолютно нищо и показва,че машината е на 100% рам и 100% CPU. Aко някога до сега сте имали такъв проблем и имате желание да помогнете моля пишете.
    С уважение.
    Георги Георгиев