google drive – какво представлява и какви са предимствата пред другите офис системи

google drive – какво представлява и какви са предимствата пред другите офис системи

https://drive.google.com/

google drive

С навлизането на “нетбуците” – netbook, малките 10 инчови лапточета, смартфоните – Аndrojd, IOS и Windows-Phone за който се оказа, че не поддържа Microsft Office но както и да е така или иначе пазарният дял на Windows Phone е изключително малък и няма кой знае какво значение все повече се изостря нуждата от универсален софтуер за офис докуенти. А защо се изостря тая нужда ще попитат някои ???

– Нека си представим, че един човек има настолен компютър, лаптоп и смартфон. Получавайки той един документ от някъде във формат на Microsoft Office Word понеже е файл трябва да го постави някъде например на настолния компютър. На практика лаптопа и смартфона нямат достъп до този файл освен ако не са изпълнени някои неща: Да е включен настолният компютър, да се намираме близо до него и да му е споделена папката в която се намира файла ! Все неща които не са много удобни защото файла не се намира на централно място за да го ползват и трите устройства навсякъде където има Интернет настолният компютър, латопа и смартфона.

– Нека си представим дори, че работим във фирма и няколко служителя трябва да споделяме един Microsoft Office Exel файл. Първо не може повече от един човек да работи с файла и второ който го отвори има пълни права над него – тоест не можем да направим един само да чете а друг да пише.

Току що описаните проблеми се решават само по един начин – google docs прекръстен вече на google drive.

Първото нещо което трябва да знаем за Google drive е че, той е достъпен за всяко едно устройтсво което има инсталиран Интернет браузер – Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari и др.

Второ нещо е че, файловете с които работим се намират в сървърите на Google в така наречената “облачна среда” а не при нас и така отпада проблема с местонахождението на файловете. Ние винаги имаме достъп до файловете от всяко устройство навсякъде където има Интернет.

Трето, gmail акаунта е същият акаунт с който се логвате в Google Drive и когато искате да споделите този файл с друг потребител в мрежата това става много лесно стига той само да има gmail акаунт. Споделяйко го вие имате озбор дали да бъде само за четене за друг опрелен акаунт или и той да може да променя файла.

Четвърто, Google Drive има всичко основно което има и Microsft Office – Word, exel, presentation и notepad. Специално за Exel искам да кажа че, функциите и клавишните комбинации са почти идентични и всеки който е позлвал Exel ще се изненада приятно когато го види това през web online.

И пето което може би трябваше да е първо всичко това го получаваме напълно безплатно.

Как излежда Google Drive:

gdrive1

gdrive2

gdrive3

В интерес на истината аз позлвам Google Drive вече трета година и в момента не мога да си представя работата в офиса без него. Особено факта, че имам достъп до документите си без значение на какъв компютър съм както и без значение къде се намирам стига да имам Интернет достъп разбира се. Също не мога да пропусна и това че, че в един документ може да има няколко човека които да пишат и да разглеждат информацията едновременно.

google drive – какво представлява и какви са предимствата пред другите офис системи

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has 2 Comments

  1. Glavuta

    Искаш да кажеш че, формулите си работят точно както в ексел ? Ми то ако е така за какво го има тоя ексел че и пари да ми искат

  2. Casino

    И аз го ползвам вече почти година, дори от флашката с мобилния Интернет. Найстина най големия келепир в цялата тая работа е че имаш достъп навсякъде по всяко време. ПО някой път се случи да зависне но това е рядко