HP LaserJet P2015 конфигуринане в Ubuntu 13.4 и Windows 7

HP LaserJet P2015 конфигуринане в Ubuntu 13.4 и Windows 7

Тъй като аз съм IT и работата ми е да поддържам компютърна техника често попадам в следната ситуация която ще опиша по долу. Средно голям офис с “n” на брой компютри с различни операционни системи като Linux и windows трябва да споделят един принтер за да могат да си печатат документите. В тази ситуация избора на принтер е само един – “мрежов принтер”. Първият който ми попадна такъв е HP LaserJet P2015 с любезното съдействие на фирма Тананд които ми го дадоха само за тест. На пръв поглед принтера не изглежда съвсем зле, повечето мрежови принтери са доста по големички по размери от тези само с usb интерфейс, причината е ясна каква е. Тези само с USB интерфейса са за малък офис или дори за домашна употреба а мрежовите се очаква повече работа и съответно се изисква по голям ресурс (по голяма тонер касета, повече листа във ваничката, повече бутони на панела). HP LaserJet P2015 е точно толкова голям колкото предишния принтер Canon LB 2900 който е само с USB интерфейс което спести доста размествания в и без това претъпкания офис с техника.

HP LaserJet P2015

HP LaserJet P2015 като повечето мрежови принтери има web страничка за настройка с лесна навигация за конфигурирането му. Конфигурацията тук е решена с три основни таба Status, Setings и Networking.

hp1

hp2

След като това е мрежов принтер най важната настройка естествено е мрежовата настройка. Аз лично избягвам DHCP протокола за такива статични устройства и обикновенно конфигурирам локалния рутер да раздава адреси в пуул от xx.xx.xx.50 до xx.xx.xx.254 за да може от 2 до 49 да конфигурам адреси на устройства от рода на web/ftp/smb server, IP PHONE, NAS, мрежови принтери и др. тоест това е техниката която не се гаси и периодично има нужда от преглед или конфигурация.

hp3

Конфигуриране на HP LaserJet P2015 в Ubuntu 13.4

Конфигурацията в Ubuntu е приятна, с няколко клика на мишката и сме готови. Не правим никакви сложни операции, не пишем нищо в терминала и тем подобни.

ubuntu-hp-1

ubuntu-hp-2

ubuntu-hp-3

ubuntu-hp-4

ubuntu-hp-5

ubuntu-hp-6

ubuntu-hp-7

Конфигуриране на HP LaserJet P2015 в Windows 7

В Windows не се различават много нещата, инсталацията също е елемемтарна.

win1

win2

win3

win4

win5

win6

win7

win8

И тъй като обичам да имам мониторинг навсякъде не издържах на изкушението и му пуснах SNMP протокола за да чертае Cacti графика.

cacti

HP LaserJet P2015 конфигуринане в Ubuntu 13.4 и Windows 7

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has One Comment

  1. Casino

    Този принтер само мрежови ли е ? имам впредвид има ли и обикновенно usb и да си ползваш каквото искаш ?