OpenWrt – IPv6 конфигуриран с LuCI 6in4 tunnel от Tunnel Broker на Hurricane Electric

Hurricane Electric – ipv6 услуги

IPv6 или IP версия 6 е следващото поколение интернет протокол, който в крайна сметка ще замени текущия протокол IPv4. IPv6 има редица подобрения и опростявания в сравнение с IPv4. Основната разлика е, че IPv6 използва 128-битови адреси в сравнение с 32-битовите адреси, използвани с IPv4. Освен всичко друго, това подобрение се очаква да улесни присвояването на адрес на безжични устройства и да приспособи безбройните такива с активирана интелигентна мрежа, които ще ни заобикалят в бъдеще.

IPv6 и IPv4 ще съществуват съвместно в Интернет за известно време. В момента част от IPv6 Internet съществува като тунели над съществуващия IPv4 Internet.

Hurricane Electric предлага безплатен тунелен посредник, който позволява на потребителите да експериментират с IPv6 чрез тунелиране през съществуващия IPv4 Интернет. Тунелният посредник на Hurricane Electric е достъпен за използване от всеки. Това изисква регистрация в https://tunnelbroker.net/ за да получим конфигурация за ipv6 тунел с някой от техните сървъри.

След акто се регистрираме и кликнем на бутона да създадем тунел ще видим тази страница с настройки, за удобство в червено съм отбелязал IPv4 адресите с които ще се вдигне тунела и в зелено IPv6 мрежите, първата за транспорт в самия тунел а втората ще е зад рутера предназначена за устройствата.

OpenWrt – ipv6 конфигуриране

Ще е нужно да влезем в терминал през SSH и да инсталираме следните пакети.

root@OpenWrt:~# opkg update
root@OpenWrt:~# opkg install 6in4 luci-proto-ipv6
root@OpenWrt:~# reboot

След което ще влезем през браузер в http://192.168.1.1 и в менюто Network=> Interface ще изпълним следните стъпки.

След пълната конфигурация нашият IPv6 интерфейс трябва да изглежда горе-долу така:)

Тест на ipv6 свързаноста

IP теста с браузера е задължителен и както се вижда имаме вече IPv6 свързаност. Между другото тук виждаме и двата IPv4 и IPv6 адреса с които взлизаме в Интернет. Точно този ефект гоним, когато и двете адресни пространства работят едновременно това се нарича Dual-Stack и е важно да се знае, че за вашата операционна система IPv6 е приоритет. Какво значи това ?!? – Ами то значи че ако напишете в браузера си https://google.com във вашия случай тази страничка ще се отвори през IPv6 и ако по някаква причина падне IPv6 тунела тогава ще се отвори през IPv4.

Освен с браузер мога да направя тест от терминала на моя лаптоп с инструментите ping6 и traceroute6.

Конфигурацията в терминал

root@OpenWrt:~# vim /etc/config/network

config interface 'WAN6'           
    option proto '6in4'         
    list ip6prefix '2001:470:1f1b:32b::/64'
    option peeraddr '216.66.87.14'     
    option ipaddr '93.155.130.38'     
    option ip6addr '2001:470:1f1a:32b::2/64'

Аз обаче виждам, че скрипта по някаква причина не ми е добавил шлюз по подразбиране затова ще си го напиша сам в конфигурационния файл.

config route6                  
    option interface WAN6          
    option gateway 2001:470:1f1a:32b::1   
    option target ::/0

И ще рестартирам скрипта за влязат промените в сила

/etc/init.d/network restart

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.