Ubuntu Lucid 10.4 LTS – Desktop

Не издържах на изкушението и инсталирах 19 дена преди официалната премиера Ubuntu 10.4 която ще е на 29 април 2010 година. Като цяло сякаш няма кой знае какви промени освен новата тема която радва найстина. Някак си е по стилно, по красиво, че и по бързо за разлика от “прозорците” които с всяка нова версия искат все по голям ресурс. От Ubuntu не ме разочароваха и този път за което им благодаря 🙂

Първото нещо което правя след инсталация на всяко едно Ubuntu е да едитна файла.

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Като махна коментарите # добавяйки хранилищата partner

## Uncomment the following two lines to add software from Canonical's
## 'partner' repository.
## This software is not part of Ubuntu, but is offered by Canonical and the
## respective vendors as a service to Ubuntu users.
deb http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner
deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner

След това обновявам софтуера.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Третата стъпка е да му инсталирам нужния за мен софтуер. Пакета ubuntu-restricted-extras е много важен защото съдържа Microsoft fonts, видео, аудио кодеци и разни други неща. Хората който за първи път си инсталират Ubuntu и не добавят този пакет остават с впечатлението, че системата не поддържа нищо (имам впредвид аудио, видео кодеци и грозни шрифтове).
В ubuntu-restricted-extras се съдържа и пакета mscorefonts и ако той не оправи шрифтовете напълно, тогава изпълнявам следното: Десен бутон на Desktop-а -> Change Desktop Background -> Fonts и избирам коя от четирите опции за Rendering е избрана спрямо вида на монитора ми. На лаптопа ми най-добре работи Best shapes.
ubuntu-restricted-extras е съвкупност от софтуер който е свързан с разни собственически патенти и няма как да е част от прясната инсталация на Ubuntu затова пък разработчиците са ни го събрали и пакетирали за инсталация в едно цяло за наше голямо удобство. След ubuntu-restricted-extras следват други пакети които аз ползвам всекидневно.

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras ssh wine rar htop \
vlc* pidgin nmap traceroute gimp flashplugin-nonfree filezilla \
sun-java6* unetbootin acroread thunderbird

След инсталацията във Firefox имах страно големи и неестествени шрифтове. След малко ровичкане в google открих как да оправя този досаден проблем.

cd /etc/fonts/
sudo mv conf.d/10-hinting-slight.conf .
sudo ln -s conf.avail/10-hinting-slight.conf conf.d/
sudo mv conf.d/10-hinting.conf .
sudo ln -s conf.avail/10-hinting.conf conf.d/
sudo dpkg-reconfigure fontconfig

Естествено има и софтуер който ползвам и го няма в хранилищата на Ubuntu, него си го инсталирам директно от страниците на разработчиците му.

Skype
Google Chrome
Picasa
Google Earth
VirtualBox
Opera
TeamViewer

В Skype камерата ми е наобратно, така и не разбрах защо. Решението което намерих в google е да го стартирам по този начин от терминала.

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype

Или да създам пряк път на десктопа променяики стартирането му така.

bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype'

Оказа се също, че бързите клавиши и плъзгача за регулиране силата на светлината на екрана ми не работят. Лаптопа ми е ASUS-50IJ и почти не намерих информация по случая но пък имам времено решение което засега ме удовлетворява. Числата в кавички от 1 до 100 са силата на светлината на екрана. При рестарт естествено тази настройка се забравя но history-то в терминала спасява положението.

sudo setpci -s 00:02.0 F4.B="50"

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.