Защо Убунту ?

Човек бързо забравя първия си достъп до компютъра. Страха който изпитва да не счупи нещо или яда който чувства върху себе си от безпомощното си състояние, че не знае кое какво е. Бързо се забравя и времето когато работиш с една система как задобряваш, започваш да я разбираш и с лекота боравиш с нея. В повечето случаи започва да се помни от там когато не се замисляме дори каква операция извършваме, намираме слабостите, бъговете и дори сме готови да предложим на разработчиците на Операционната система как биха я подобрили. В този момент ние сме със самочуствие на компютърни специалисти (ах, как не я обичам тази дума), на хора който няма какво да ни се опре в “хай-теч” технологиите. Даваме съвети без да ни питат, опитваме се да покажем какво можем и да променим на другите хора системите така както ние мислим, че е добре.

В един момент ни викат да помогнем, отиваме и виждаме нещо съвършенно различно, нещо което не може да е истина, което не разбираме, страх ни е да не го счупим и сме в безпомошно състояние, че не знаем кое какво е. Това е друга система, съвършенно различна, с други правила и визия. Това е съвършенно друг свят, говори се на друг език където традицията и културата сякаш са всичко наопаки от това което сме придобили като знания от предишната система. Започваме да проглеждаме, разбираме, че има и друга страна на монетата, други виждания и други решения. Заиграваме се новата система, изучаваме я търсим по форуми всякаква информация. С изненада разбираме, че има друга общност, други хора които слабо познават първата ни система или много отдавна са работили с нея и почти не си спомнят визията и освен оня син екран на смърта който вече уж го нямало в новите версии. Така изведнъж осъзнаваме, че ползваме само новата ни система защото тя е по проста, бърза и функционална и синьо зелените прозрачни шарении не ни липсват а напротив по добре е, че ги няма. В този момент осъзнаваме, че сме станали потребители на новата ни система.

Нещо ви кара да започнете мисионерска политика на ограмотяване, да покажете, че и вие сте бил такъв слепец и искате да помогнете на хората. Инсталирането на други хора на компютрите не помага, оратосрките ви възможности за прокламиране на системата не стигат. Изнервяте се от глупавите въпроси на хората на който искате да помогнете. И така идва момента в който разбирате, че нещата не се въртят около вас а вие около тях. Че освен софтуер и хардуер има и други фактори като критична маса, брандинг, неверни слухове, че дори и политическа намеса свързана с икономическия въпрос. Свивате си перките и си ползвате новата система. На никой нищо не искате да обяснявате, на въпроса защо ползваш това отговаряте “-Така ми харесва!” а на твърде любопитните и казваш “-В google има всичко, намери си го!” Но също и осъзнаваш, че и тук има поука, че всеки е свободен да ползва каквото си иска и не е длъжен да знае какво са лицензи, патенти и, че неговата свобода пред компютъра е от 7 до 10 вечерта без знаечение някой следи ли го, ще хване ли вирус, троянски кон, или системата ще зареди за 2 минути вместо за 10 секунди. За този човек той има всичко, шаренко, лесно, удобно …

Но аз избрах Ubuntu !
Избрах го защото обичам по простите и работещи неща който разбирам и искам да контролирам. Избрах го защото съм свободолюбив и виждам една система как се създава от хората за хората. Харесва ми историята, идеята и брандинга на Ubuntu. Избрах го защото се побира само на едно CD, мога да си го копирам на “флашка”, едно и също копие да инсталирам на 1000 компютъра, да го прейнсталирам колкото си искам, да модифицирам както си искам и никой няма да ми търси отговорност за това. Никой няма да ми иска пари, фактура или лицензен номер за него. Подръжката е най добрата от всички други системи (в момента като напиша Ubuntu в Google получавам около 75 300 000 резултата). А мога да го ползвам като live CD без дори да го инсталирам и всякакви други подобни ситуации с живите диструбуции като да нямам хард диск например. Но най вече го избрах заради факта, че тези който създават Ubuntu гонят максимална функционалност. Във всяка една нова версия се усеща целта на разработчиците а тя е да е бързо, да е функционално и да работи. Аз точно това искам аз и затова избрах Ubuntu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.