You are currently viewing bpytop в Linux

bpytop в Linux

Програмата Bpytop е мощен монитор за ресурсите на системата, предназначен за Linux операционни системи. Тя предоставя богат и визуално привлекателен интерфейс, който позволява на потребителите лесно да наблюдават и управляват различни аспекти на техните системни ресурси. Ето някои от основните характеристики и предимства на Bpytop:

 1. Интерактивен и анимиран интерфейс: Bpytop се отличава със своя цветен и динамичен интерфейс, който представя информацията за системните ресурси в лесен за разбиране формат. Това включва графики и барове, които показват използването на процесора, паметта, дисковото пространство и мрежата в реално време.
 2. Подробна информация за процесите: Bpytop предоставя детайлна информация за активните процеси в системата, включително използването на CPU и паметта. Потребителите могат да сортират процесите по различни критерии и да управляват процесите директно от интерфейса на програмата.
 3. Лесно управление и настройки: Програмата предлага интуитивни клавишни комбинации за бърз достъп до различни функции и настройки. Това включва възможността за превключване между различни раздели, филтриране на процесите и настройка на визуализациите.
 4. Поддръжка на теми: Потребителите могат да персонализират външния вид на Bpytop чрез различни теми, които променят цветовата схема и стила на интерфейса.
 5. Лекота на инсталация и използване: Bpytop е лесен за инсталиране в повечето Linux дистрибуции и не изисква сложна конфигурация, което го прави достъпен за широк кръг от потребители, включително тези, които не са много опитни в Linux.

Обобщавайки, Bpytop е мощен и визуално привлекателен инструмент за мониторинг на системни ресурси, който предлага богати функционалности и лесна персонализация. Той е идеален за потребители, които искат детайлен и интерактивен начин за наблюдение на техните системни ресурси в Linux среда.

Как да инсталирам Bpytop на Ubuntu

Инсталирането на Bpytop на Ubuntu е сравнително прост процес. Можете да го направите чрез терминала, като използвате следните стъпки:

 1. Отворете терминала: Можете да стартирате терминала в Ubuntu чрез натискане на клавишите Ctrl + Alt + T или чрез търсене на “Terminal” в менюто за приложения.
 2. Актуализирайте списъка с пакети: Преди да инсталирате нов софтуер, е добра практика да актуализирате списъка с пакети. Това става с командата:
Bash
sudo apt update

Инсталиране на Bpytop: След като актуализирате, можете да инсталирате Bpytop чрез следната команда:

Bash
sudo apt install bpytop

Стартиране на Bpytop: След успешната инсталация, можете да стартирате Bpytop просто като въведете bpytop в терминала.

След тези стъпки, Bpytop трябва успешно да се стартира и да покаже интерактивния мониторинг на системните ресурси.

Ако срещнете някакви проблеми или се нуждаете от специфични настройки, можете да потърсите допълнителна информация в документацията на Bpytop или във форумите за Ubuntu.

Какви клавишни комбинации Bpytop

Bpytop предлага различни клавишни комбинации, които улесняват навигацията и управлението на програмата. Ето някои от основните клавишни комбинации:

 1. q: Изход от Bpytop.
 2. и (стрелки наляво и надясно): Превключване между различните панели (CPU, MEM и т.н.).
 3. и (стрелки нагоре и надолу): Скролиране през списъка с процеси или мениджъра на мрежи.
 4. Enter: Използва се за фокусиране на конкретен процес. В режим на фокус, можете да използвате допълнителни клавишни комбинации.
 5. m: Превключване между показване на всички ядра на CPU и обобщен изглед.
 6. t: Показване на процесите в дървовиден вид.
 7. f: Отваря менюто за филтриране на процесите.
 8. p: Паузира/възобновява автоматичното обновяване на информацията.
 9. h: Показване на помощното меню с клавишни комбинации и информация за употреба.
 10. + и : Увеличаване или намаляване на времевия интервал за обновяване на данните.
 11. E: Показва менюто за редактиране на настройките.

Тези клавишни комбинации улесняват бързата навигация и взаимодействие с различните функции на Bpytop, което го прави много удобен за използване, особено при бърз мониторинг и управление на системните ресурси.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has One Comment

 1. Венелин Георгиев

  Здравейте,
  Както винаги полезна публикация. Само ако позволите да вметна: при ползване на Windows cmd/powershell терминал визуализацията на графиките стои леко грозновато ( https://github.com/microsoft/terminal/issues/385#issuecomment-478769002 ). За щастие проблемът се решава с инсталиране на допълнителен шрифт и използването му в конзолата: https://github.com/microsoft/terminal/issues/385#issuecomment-478769002
  Поздрави!