Chrome OS Flex – лека, бърза и сигурна операционна система на Google

Google наскоро представи ChromeOS Flex, нова версия на ChromeOS, която можете лесно да инсталирате и стартирате на почти всеки компютър – дори на такъв, който е захвърлен в задната част на гардероба ви. Компанията представи Flex като екологичен начин за рециклиране на устройства, които са твърде стари, за да работят пъргаво в новите версии Windows или macOS. ChromeOS Flex обаче не е 100% същата като ChromeOS. Има и някои значителни разлики между двете системи. Сега ще ви покажа какво прави ChromeOS Flex специална и ще посоча няколко причини да я ползвате.

Какво представлява ChromeOS Flex?

ChromeOS Flex е наследник на операционната система CloudReady на Neverware, която може да инсталира ChromeOS на почти всеки остарял компютър, Mac или PC. Подобно на обикновената ChromeOS, CloudReady и ChromeOS Flex са базирани на Chromium OS, основата с отворен код за настолната операционна система на Google.

ChromeOS Flex прави почти всичко, на което е способна и обикновената версия на ChromeOS. Браузърът Chrome е в основата на системата и ви позволява да сърфирате в мрежата в лека и безопасна операционна среда. Благодарение на липсата на вградена поддръжка на приложения, което обикновено позволява на злонамерения софтуер да нанесе щети, няма как да се заразите с вируси, разбиващи компютъра. Разбира се, това означава, че не може да ползвате някои приложения от света на Windows и Mac OS присъщи за тези среди. Дори и при липса на такива, можете да използвате всички обичайни уеб приложения, на които вероятно вече разчитате, като Gmail, Google Drive, Microsoft Office Online и много други. Аз лично съм разширил функционалноста на ChromeOS Flex като съм инсталирал допълнителни Linux приложения които ползвам в Ubuntu Desktop . ChromeOS Flex позволява това чрез виртуализация, естествено в стила на Google активацията на която се прави с един бутон Linux development. По този начин съм инсталирал програми като Viber, Telegram, Skype, Gimp, Wine, Firefox, Thunderbird, Transmission, VLC и други.

Как ChromeOS Flex се сравнява с ChromeOS?

Има някои ключови разлики между ChromeOS Flex и обикновената ChromeOS, например Flex не включва вградена поддръжка на приложения за Android. Въпреки това, точно както при обикновената ChromeOS, в бъдеще ще бъде възможно да дублирате екрана на вашия телефон Pixel за достъп до приложението за Android. На този етап можете да използвате Phone Hub в пълната му степен.

Phone Hub в ChromeOS Flex

За разлика от CloudReady, ChromeOS Flex също може да работи с Google Assistant.

Търсене с глас в ChromeOS Flex

ChromeOS Flex поддържа само процесори Intel и AMD. На компютрите с ARM чипсети, не е възможно да се инсталира ChromeOS, като в Chromebook, така че Surface Pro X на Microsoft и най-новите M1 Mac‘s остават настрана. Въпреки това, ако сте ентусиаст на Apple с Intel MacBook, който вече не получава актуализации на MacOS, може да искате да опитате ChromeOS Flex. Тъй като повечето ARM компютри са нови и достатъчно способни, за да работят добре с оригиналните си операционни системи, се съмнявам, че ARM съвместима версия на операционната система ще бъде пусната в близко бъдеще.

ChromeOS Flex не поддържа няколко порта и функции, които може да не работят според очакванията или, в най-лошия случай, изобщо да не работят. Потенциално засегнатите компоненти и портове включват CD и DVD устройства, четци за пръстови отпечатъци, FireWire портове, инфрачервени камери и камери за разпознаване на лица, Thunderbolt и стилуси или други периферни устройства за писалки. Има също така вероятност някои функции като клавишни комбинации да не работят правилно или поне така както очаквате.

Google също работи върху колекция от сертифицирани устройства, които ChromeOS Flex официално поддържа, заедно с подробности за това кои функции ще работят и кои не. В повечето случаи обаче можете да очаквате ChromeOS Flex да работи добре, независимо дали имате официално сертифициран хардуер или не. Определено е достатъчно лесно да го изпробвате, без да се ангажирате с него.

Защо трябва да използвате ChromeOS Flex?

ChromeOS Flex е може би най-лесният начин да вдъхнете нов живот на стареещия си компютър, независимо дали работи под Windows или macOS. Въпреки че тези традиционни операционни системи с цялата поддръжка на естествени приложения могат да се считат за по-мощни от Flex, те също така натоварват повече хардуера. Те може просто да не работят достатъчно добре, за да осигурят нормалната скорост, след като компютърът ви достигне определена възраст. Тъй като Chrome по същество е просто един от най добрите браузъри, способен да изпълнява WEB приложения (а в случая като операционна система и Linux приложения), той по своята същност се нуждае от по-малко ресурси, някъде прочетох 19% но според мен са дори повече. Самият аз съм очарован от скороста с която работи системата, да не кажа шокиран, няма време за реакция на стартиране на браузера или отваряне на линк в нов таб, при клик той вече е заредил 🙂

За много хора уеб приложенията са всичко, от което имат нужда на компютъра, който използват у дома. Когато изключите игрите, програмирането с компилиране и творческите дейности като фотография или видеозаснемане, браузърът е всичко, от което се нуждаете. Достъп до социални мрежи, текстообработка, основно редактиране на изображения, изпращане по имейл, пазаруване и Интернет банкиране могат да се извършват чрез браузър. Много уеб услуги също предлагат пряк път за инсталиране, което ви позволява да ги прикачите към лентата на задачите и да ги стартирате точно както бихте стартирали стандартно приложение в Windows и Linux.

Разбира се, техничарите или Linux маниаците биха възразили, че можете да инсталирате лека дистрибуция на Linux на вашия компютър и това е чудесно решение за всеки, който е добър системен администратор с дълбоки познания в Linux. Но ако търсите просто решение, което не се нуждае от почти никаква поддръжка и конфигурация, ChromeOS Flex е правилният избор за вас. Това определено е пътят, който трябва да поемете, ако искате да подобрите компютъра си, на роднина или приятел – особено ако те не знаят много за своята машина и се нуждаят от нея за нищо повече от сърфиране в мрежата. Ще спомена и подобрената подръжка на видео за което загатва Google – просто не мога да повярвам видеокартата на моя немощен Asus ASUS E403NA 14.0″, Intel Celeron N3450, HD Graphics 500, 4 GB, 64 GB SSD какви резюлиции вади в Youtube и колко плавно и безпроблемно върви, и това на 1,1Ghz процесор.

Не на последно място искам да споделя мащабирането на екрана което както и да го променям няма неприятния ефект на замазване и шрифтовете седят чисти и четими, това е особено важно за устройства с малки екрани толкова проблемни в Linux, че дори и Windows.

Дори и да не сте убедени, че ChromeOS Flex е правилната операционна система за вас, пак можете да я изпробвате на компютъра, който имате под ръка в момента. Просто създайте стартиращо USB устройство и го инсталирайте. ChromeOS Flex ще ви изненада колко е бърз след като го инсталирате на компютъра си. Двойното зареждане с друга операционна система за добро или за лошо не се поддържа.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has 9 Comments

 1. Гоце Делчев

  Вече съживих цел кабинет в едно училище, старите ПЦ-та работят по бързо от на директорката лаптопа 🙂 Она гледа и не може да поверва – а са дали свет пари за лицензи за тънки-клиенти нам си кво’си … ужассст !!!

 2. MamaMia

  Всъщнсот това пълнофункционална система ли е или е само браузер с плъгини, изглежда доста добре на вид но бразуер си имам, че и няколко даже на моя десктоп 🙂

 3. Самуил Арсов

  Разбира се, че е пълнофункционална, ползвам я отскоро на компютър с 32 инчов монитор 2К и 14 инчов лаптоп, замених я с Ubuntu само за тест но не искам да се връщам, по лека, много приятни и изчистени шрифтове, мащабира много добре на малкия лаптоп без да замазва нито едно приложение, една и съща история на браузера и връзка с телефона ми – файлове, интернет, съобщения и др. Така на практика имам три устройстава: Компютър, лаптоп и телефон с комуникация между тях и една и съща история на бразуера.

 4. ГлупавЗаДвама

  Най трудното нещо в процеса на инсталация беше да си направя флашка, голямо кликане, голямо чудо докато разбера какво иска за да ми направи стартиращо устройство. може би защото ми е малко странно да създам такова през браузер но стана. Инсталацията е повече от елементарна което кефи,няма дялове, няма разпознаване на хардуер, няма драйвери, ала-бала, един кръг се върти 5 мин, после се логваш с google акаунт и си вътре … Потвърджавам за мащабирането и шрифтовете. На 14 инча Lenovo мащабирам на 130% и шрифтовете са чисти и четими, както на EN така и на BG, лаптопа е на 5 години не е IPS а създава такова чувство, наподобява малко на MAC 🙂 особено със светлата тема. Аз не съм от сектата на Linux маниаците но Google ChromeOS Flex съживи моя стар лаптоп каквато беше и целта на операцията. Всичко което е написал автора на статията е вярно, съгласен съм напълно, дори с факта, че в Linux малко или много трябва да имаш някакви познания (дори и десктоп да инсталираш) а тук пълен лаик да си, ще се инсталира и ще имаш OS по простата причина, че каквито и бутони кликаш – тя се инсталира 🙂 Нямам и месец с нея но я харесвам, десктопа ми е Windows но лаптопа остава с ChromeOS Flex !

 5. Milena Denchovksa

  Инсталирах го, но не знам как да си добавя програми които не са в web store на Chrome, Telegram, Skype, WhatsApp са ясни, но искам Viber, AnyDesk и Firefox. Изглежда, че вие сте си ги инсталирали, как става това, ще съм Ви благодарна да споделите 🙂 😛

 6. Milena Denchovksa

  Много ви благодаря, справихме се с моя приятел 🙂

 7. Кирил Господинов

  Толкова свикнах с тази ОС на лаптопа ми, че не поглеждам настолния ПЦ с Уин-а

 8. Dancho

  В Линукс средата не мога да превключвам на Български, там имам Viber който незнам как стана започнах да използвам често. Някой дали е намерил начин или хитринка за това ?