OpenWrt – WAN, LAN, WIFI интерфейси

Ако сте стигнали до тук конфигурацията през уеб интерфейс със сигурност няма да ви затрудни, няма нищо по различно от другите рутери – освен разбира се разширените функции. OpenWrt са се опитали максимално да опростят конфигурацията с три основни падащи менюта: Status, System и Network които са доста интуитивни.

Аз обаче ще покажа моята конфигурация защото предполагам, че на някой тя може да е полезна. Главната причина поради която исках по съвремен интерфейс е, че аз позлвам dual-stack, едновременно и двете версии на ип мрежи – съответно IPv4 и IPv6. Нека започнем от менюто Network=>Interfaces където имаме основно два интерфейса WAN и LAN.

Network Interface

Важно е да се отбележи, че IPv6 ULA-Prefix 2001:678:904:4::/64 на практика е IPv6 LAN мрежата която получават клиентите зад рутера.

Network Interface WAN

Network Interface LAN

Status Overview

Нека проверим имаме ли едновременно IPv4 и IPv6 през браузер.

Ще направя и проверка от терминала на моя лаптоп.

WIFI 40Mhz force mode 300Mbits

В конфигурацията по подразбиране лаптопа ми се свързва с рутера през WIFI на 130 Mbits, това естествено въобще не ми харесва защото реалната такава става около 35 Mbits. С конфигурацията по долу ще постигна свързване 300Mbits и реална скорост 80Mbits.

Разбира тази конфигурация трябва да се тества на 3 метра от рутера със speedtest.net

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has One Comment

 1. Peter Nikolow

  А ето оттук можеш да си смъкнеш къстъм билд на OpenWrt 19.07 за същия TP-Link:
  https://forum.openwrt.org/t/openwrt-19-07-1-ath79-tiny-luci/55458

  Важно – билда няма ppp, opkg, но има LuCI и relayd.

  Реално от 19.07 устройствата 4/32 са обречени защото имат малко от всичко. Ако рам-та е горе-долу ОК с известни условности (ОК е ако нямаш LuCI, ако имаш LuCI си на ръба със няколко мегабайта свободни). То Флаша – прословутите 4МБ са малко и причината за това е файловата система.

  Идеята на OpenWrt е, че по файловата система освен, че може да се чете ще може и да се пише. И това използва малко повече ресурси.

  Сега – има 3 начина за по-добро използване. Първия е да използваш по-стара версия на OpenWrt, примерно 18.06. Втория е да използваш къстъм билда който съм ти дал по-горе ИЛИ да си го ребилднеш от сорс. Третия е да опиташ DD-WRT където нещата специално за малките рутери са чувствително по-добре.