OpenWrt – инсталация

OpenWrt е Linux дистрибуция която може да се инсталира в определени модели рутери на водещи производители като TP-Link, D-link, Edimax, Linksys, ZyXel, NetGear и др. за да подобри значително работата им и да разшири ако е нужно функциите им. В зависимост от случая, един домашен или офисен рутер в по нисък клас с ограничени функции може да се трансформира в много гъвкав инструмент за маршрутизиране на мрежовия трафик като се има впредвид постоянно увеличаващите се устройства в LAN мрежите. За да видите списък на поддържаните устройства и дали вашето го има там, разгледайте OpenWRT таблица на хардуера.

Рутера който ще използвам в сучая е TP-Link TL-WR940N v4. Устройството е на няколко години и си работи добре, но в подразбиращия се фърмуер на TP-Link който няма нова версия от 2 години липсва всякаква функционалност освен основните колкото да имаш Интернет. Това ужасно много ме дразни, че не мога да си направя Whitelist / Blacklist от къде да влизам отдалечено или да гледам трафика на WIFI картата в реално време или дори да сканирам ефира за да проверя кой канал е най свободен за да го използвам него.

Първото нещо което ще направя е да ресетна рутера с една клечка за зъби до заводската му конфигурация в оригиналния фърмуер и да се логна в него с потребител admin и парола admin.

След това ще погледна какъв е модела и версията на рутера.

И ще го потърся в таблицата с фърмуери https://openwrt.org/toh/start. Не при всички, но в някои рутери например като този, трябва да се изтеглят последователно два фърмуера, единия е с име factory а другия със sysupgrade. ВНИМАНИЕ: Операциите по долу се извършват само с LAN кабел директно свързан компютър – рутер защото с новия фърмуер WIFI картата е забранено по подразбиране !!!

След като изтегля factory ще го кача в текущия фърмуер на TP-Link. Специално в моя случай обаче тъй като се оказа, че моя рутер е версия предназначена за Европейския съюз трябва factory да е https://downloads.openwrt.org/releases/18.06.9/targets/ar71xx/tiny/openwrt-18.06.9-ar71xx-tiny-tl-wr940n-v4-squashfs-factory-eu.bin като преди да го качите го прейменувайте като премахнете -eu, тоест името на файла трябва да е openwrt-18.06.9-ar71xx-tiny-tl-wr940n-v4-squashfs-factory.bin. След което го качвате с бутона Browse… и стартирате инсталацията с бутона Upgrade – снимката по долу.

След като се рестартира рутера през браузера ви трябва да влезете вече в друг ип адрес 192.168.1.1 в междиния фърмуер на OpenWrt factory. Тук потребителя е root а парола няма, не бързайте да я сменяте, все още не сме готови с инсталацията.

Трябва да инсталираме втория фърмуер sysupgrade https://downloads.openwrt.org/releases/18.06.9/targets/ar71xx/tiny/openwrt-18.06.9-ar71xx-tiny-tl-wr940n-v4-squashfs-sysupgrade.bin След което го качвате с бутона Browse… и стартирате инсталацията с бутона Flash image… – снимката по долу

След поредния рестарт имаме работеща версия на OpenWrt която можем да позлваме.

Тъй като TP-Link TL-WR940N все пак не е висок клас а домашен рутер от фирмата TP-Link са изрязали всичко възможно от към хардуер. Най фрапиращото нещо е 4MB флаш памет, което за рутера на практика е хард диск. Да набуташ в 4 мегабайта съвремена мрежова операционна система със всички функции на защитна стена, уеб панел, пълнофункционален терминал и драйвери за хардуера (в случая модули на ядрото) си е направо мисия невъзможна. Как OpenWrt постига това, при положение, че файловата система е в режим писане и конфигурационните файлове могат да се редактират директно – за разлика от другите подобни проекти за мен е невероятно. Има обаче риск малкото останали килобайти да се заемат от логове или по голям конфигурационен файл (вече ми се случи) и файловата система да влезе в режим само четене. В този случай рутера ще си продължи да си работи безпроблемно само няма да можете да добавяте или да променяте правила в него. По тази причина първото нещо което ще направя след като вече съм “префлашнал” рутер с OpenWrt е да вляза през терминал и да изтрия пакети които със сигурност няма да ползвам – в случая ppp и ppp-mod-pppoe.

opkg remove ppp
opkg remove ppp-mod-pppoe

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has One Comment

  1. Ivo Andonov

    Благодаря! Много добра инструкция. От първи път се справих!