Как да сме анонимни с tor Browser Bundle в Ubuntu

Как да сме анонимни с tor Browser Bundle в Ubuntu

torbuntu-300x300

През последните няколко години Интернет стана толкова голям че, направо “отесня”. Когато аз влязох за първи път в Интернет имаше само няколко Български информационни сайта и поща а сега почти всичко от живота на хората се е преместило там – медиите, хазарта, телевизията и търговията. На практика излиза че, е дошло времето в което само Интернет да имаш може да не излизаш от вас защото може да работиш там, да изкарваш пари от там, да се забавляваш там, да пазаруваш и всичко което се сети човек …. Тъй като Интернет става все по голям всякакви новопристигнали хора се опитват да го обясняват а дори и променят, опитват се да коват закони, догми и ограничения все едно Интернет е тяхна собственост. Защо ? … те си обясняват нещата така за “големия лошшшш Интернет”, защо се налагат в нещо което не разбират и до днес е загадка за мен.

Колкото и да го увъртам накрая ще изплюя камъчето: От известно време насам с все по нарастваща сила забелязвам всякакви лобита за ограничение в Интернет. То не бяха да си плащаме на Мобилните оператори за трафика във файлове, пълна забрана на порното, спиране на торент тракерите, дори стигнаха до там че най известния сайт споделящ книги беше нагло конфискуван с блестяща акция на полицията и така нататък … последното което исмислиха кухите глави е да блокират достъпа до няколко хазартни сайта, все едно няма vpn-ни, проксита и протокола tor.

Какво всъщност е tor ??? ….. Tor е протокол, който е предназначен за всички потребители, които искат да подобрят тяхната сигурност и защитеност в Интернет. С помощта на tor може да се осигури анонимност при браузване и публикуване на уеб сайтове, обмен на съобщения или да се използват други програми, на базата на TCP протокола. Протокола гарантира сигурност, защото връзките се пръскат в мрежа от сървъри, наречени “onion routers”. Технологията на програмата защитава напълно потребителите срещу “трафик анализиране” (форма на проучване по мрежата, която нарушава персоналната анонимност и поверителност).

Затова сега ще инсталираме едно барузерче на нашето Ubuntu за сме си по спокойни, да не ни знаят много кой сме и да си отваряме разни забранени сайтчета ….

Отиваме в сайта на: tor Browser Bundle в Ubuntu, намираме подходящият пакет за нашето Ubuntu 32 или 64 битово изтегляме го с wget.

wget https://www.torproject.org/dist/torbrowser/linux/tor-browser-gnu-linux-x86_64-2.3.25-9-dev-en-US.tar.gz

Разархивираме го:

tar xfvz tor-browser-gnu-linux-x86_64-2.3.25-9-dev-en-US.tar.gz

Влизаме във вече разархивираната директория:

cd tor-browser_en-US/

И стартираме изпълнимия файл:

./start-tor-browser

Трябва да ни изкочи слведващия прозорец:

tor1

След което да изчакаме малко за да влезем в мрежата и да ни се стартира браузера:

tor2

И накрая можем да си поцъкаме в разни забранени сайтчета на територията на България и то анонимно:

tor3

Как да сме анонимни с tor Browser Bundle в Ubuntu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has 5 Comments

  1. Glavuta

    Инсталирах си го на Уиндоус-а, малко е бавно но отваря всичко 🙂

  2. Smart

    Дали има разлика между Windows и Linux ? Имам впредвид в скороста ?

  3. ZombiNet

    бах го, тва работи прилично … 🙂

  4. Тони

    Even if your torrent application connects only through Tor, you will often send out your real IP address in the tracker GET request, because that’s how torrents work – кво значи това?