Кратко изясняване и стандартизиране на техническите термини по БДС внедрени в съвремения бизнес модел в РБ

xerox

Кратко изясняване и стандартизиране на техническите термини по БДС внедрени в съвремения бизнес модел в РБ

От най ранно детство съм свикнал с техническите термини в България, особено родени през годините на прехода. Пример за това ще дам с “Хилти”, което е машина за пробиване или с “Канго”, което пък е машина за къртене. Тъй като “Хилтито” си е машина за пробиване тя може да е марка “Бош” а “Кангото” пък може да е “Спарки” или “Макита”. Всъщност нещата не са чак толкова прости защото “Хилтито” може да кърти а “Кангото” да пробива, тоест “Хилтито” може да е “Канго” а “Кангото” да е “Хилти”, но това са много редки случаи които по добре да ги ставим на професионалистите и ние да продължим да газим в по плитки води. Незнам дали знаете но “тресчотката” в автосервиза е “Гедоре”, аз знам защото ми се наложи един път да обяснявам какво е “тресчотка” и сякаш не бях много убедителен (малък тандем от автотенекеджии успя да ме надприказва в полза на “Гедоре”)

От много, много време не ми прави впечатление, че в комютърния свят “Цанцел” значи “Кенсъл”, бутона “Старт” е тринадесетия клавиш от клавиатурата а “Му Компутер” е хакерска програма (От нея се влиза в друга хакерска програма която се казва “Му документс”). Мога да разкажа много случаи от рода на: Включваме клиент към Интернет след което той ни обвинява, че спира да му се отваря “СиДиТо” или пък майка на ученик беше донесла “Седмична Програма” с часове която да спираме и пускаме Интернет достъпа на сина и, за да можел да учи, но ще изляза от темата. Висша служителка от “ВЕИКА” подигравателно ми каза по телефона: – Колко сериозна фирма може да сте, че да нямате “факс” а ползвате само “Мейли”. Някак си не мога да пропусна, че да “рарнеш” или да “зипнеш” значи да “компресираш” файл, “еМПеТройката” е песен изтеглена от Интернет а “АВИ” е най разпространения кодек при “филмите” и мн. др.

Ако имате обаче копирна машина, тя не може да е нищо друго освен “Ксерокс” защото всички копирни машини на този свят са “Ксерокси”. В някои отделни случаи марката на “Ксерокса” може да е “Ейч-Пи”, “Коника Минолта” или пък “Канон” или “Брадър” но въпреки всичко той си остава “Ксерокс”. Затова всички уважаващи себе си книжарници които предлагат копирни услуги имат големи табели “Ксерокс” (за да не се объркат хората). Може да се каже, че този сложен апарат “Ксерокса” е издигнат в култ от професиите които се занимават с физически документооборот, адвокати, лекари, полицаи, служители в държавни учреждения. Предполагам знаете каква операция основно извършва “Ксерокса” !?!?!! е не се ли сещате !?!? ….. – Ами естествено, че “КСЕРОКОПИРА”, да, да – той не само, че копира ами и “ксеероокоопиира” …. Самото “ксерокопиране” ражда един нов технически термин в съвремената история на технологиите и ни качва с едно ниво по нагоре а имено съществителното “ксерокопие” , днес се сдобих с едно такова. Когато излязох от книжарницата ми се искаше да го вдигна по високо, някак си исках всички да знаят, че имам “ксерокопие” а не някакво си копие и, че е излязло от един истински “Ксерокс” а не от някаква си копирна машина No Name …

Кратко изясняване и стандартизиране на техническите термини по БДС внедрени в съвремения бизнес модел в РБ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.