Как се работи с Vim – Линукс текстов редактор

Това ръководство се отнася за елементарна употреба на мощния текстов редактор Vim, използван в CLI (интерфейс на командния ред) във всички Линукс дистрибуции. Линукс използва много конфигурационни файлове, които трябва да се редактират. Vim е идеален инструмент за това макар и да има много по опростени алтернативи от рода на nano, pico, mcedit, joe и др.

Тук няма да усетите реклама към този редактор, не е това целта. Избора на текстов редактор е определяща от вашата работа в Линукс терминала. Ако през ден, през два пишете echo “hello, world” няма значение какъв редактор ползвате, в този случай Vim няма да ви направи “супер специалисти”. С времето обаче ако започнете да отваряте много терминали и файлове неминуемо ще ви се прииска да ползвате текстов редактор с различни режими, единия от който да е само за четене. Някои хора заместват това чувство с комантата cat, да това нещо работи – въпроса е, че визуално няма база за сравнение 🙂 Vim не е само текстов редактор, възможностите му отдавна са надхвърлили това понятие, друг е въпроса, че повечето ползватели въобще не ги използват, или по точно – не подозират, че съществуват.

vim - kali linux

Vim има конкретен метод за работа на два основни режима: команден или други режими. Командният режим ви позволява да изберете другите режими които искате да въведете. Наличните режими са: запазване (save), излизане (quit), копиране (copy), поставяне (paste). Основната разлика с опростените редактори е, че не можете да редактирате файла директно в командния режим. Факт с който сблъсквайки се новите потребители определят Vim като неудобен. Това всъщност съвсем не е така, в исторически план Vi (по късно Vim – подобрена версия) е един от най старите текстови редактори в Unix. Без командните режими е почти немислима работата в многопотребитеслка среда, степен на важност на конфигурационни файлове и други фактори които едва ли ще ви се наложат някога но пък са задълнително условия за конфигурацията на един жизнено важен сървър.

Режимът „Insert“ ви позволява да въвеждате текст в документ. За да се случи това просто въвеждаме клавиша “i“. За да излезете от този режим натиснете бутона горе вляво Esc (escape). За да превключвате на показаните долу режими използвайте клавишната комбинация Shift+: “режима” или Esc за да се връщате в команден режим.

съхраняване/save: :w
съхраняване и излизане/save and exit: :wq
излизане/exit: :q
излизане без съхраняване/quit not save :q!
копиране на символ/copy: y
копиране на ред/copy a line: yy
поставяне/paste: p
изрязване на символ/cut: d
изрязване на ред/cut a line: dd

Пример: въвеждате Esc след това задържате Shift едновременно натискате : след което освобождавате клавишите и въвеждате режима wq и последно за да влязат в сила в правилата натискате бутона Enter

Нека все пак разгледаме как става това на практика. В терминала пишем sudo vim /etc/hosts като с това действие отваряме файла hosts в директорията /etc Файла съвсем естествено се отваря в команден режим – тоест все още нямаме право да пишем или редактираме текст в него. Макар да имаме право да трием редове и да търсим. Нека не забравяме, че връщането в команден режим става с бутона Esc

Излизаме без да съхраняваме каквито и да са промените във файла Shift:q!

От команден режим въвеждаме бутона i след което влизаме в режим въвеждане, редактиране на файла.

Не е трудно, просто трябва да го направите няколко пъти.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.