Ubuntu server 16.04 LTS – LAMP – част 1

Преди да покажа каквото и да е, нека първо да обясня заглавието на поста:

Ubuntu server – Това, може би е най ясната част, но все пак да поясня, Ubuntu server е Линукс дистрибуция разработена от Canonical. В случая под сървър разбираме софтуер (Операционна система) която е подходяща да доставя различен вид услуги като най често това са мрежови услуги – хостинг на Интернет саитове, бази данни, пощенски сървър, файлов (samba) сървър, FTP сървър, NTP сървър, Gаме сървър и други. Линукс сървъра няма графична среда (desktop) защото не му трябва, но има достатъчно инструменти за администрация били те конзолни или hhtp(s). Ако сте с Windows ще ви трябва програмата putty за администрация на сървъра а ако сте Linux просто си отворете един терминал. Линукс сървъра като хардуер може да бъде от минималистичен raspberry Pi, Intel Atom, Pentium N до Intel I7/XEON, тоест няма ограничения, стига да се поддържа архитектурата или да са налични ресурсите за да може да се инсталира системата.

16.04 – е версията на oперационната система както и годината и месеца в който е освободен софтуера за стабилен. 2016 година 4-ти месец (Април)

LTS – Long Term Support (дългосрочна поддръжка) LTS всъщност е времето по подръжката на софтуера което дава възможност на бизнеса и критично важните инсталации да планират използването на операционната система. LTS при сървърите като версия излиза на всеки две години 12.04/14.04/16.04 със срок на поддръжка от 5 години. За тези 5 години ние можем да разчитаме на Canonical за обновяването на остарял софтуер и кръпки по сигурноста. В този ред на мисли на Ubuntu server 16.04 LTS подръжката ще изтече април месец 2021 (End of life date). Всяка версия предлага обновяване от по стара към по нова (Dist upgrade) макар и това задължително да се прави от по опитен системен администратор.

LAMP – е съвкупност от софтуерни продукти, предназначена да предостави всичко необходимо за функциониране на web приложение.

Думата е образувана като акроним на:

LLinux – Операционна система
AApache – Уеб сървър
MMySQL / MariaDB – Релационна база данни
PPHP, Python или Perl – Скриптов език за програмиране

В комбинация с Линукс сървър, LAMP е най често срещания използван софтуер за хостинг на Интернет саитове. Една от причините това да е така, е че цялата система е безплатна а другата, че в по голямата си част това е отворен код, преглеждан многократно за грешки и скрити “задни врати”, факт лежащ на сигурноста, който в днешно време никой не смее да подцени.

Инсталация

Актуалната версия на Ubuntu може да се изтегли от тук: Ubuntu server
Програмата която ще направи USB “флашката” ви стартираща с Ubuntu: Unetbootin

Инсталацията е много интуитивна, ако не успеете от втория път или се обърнете към по опитен човек с Линукс или направо се откажате !!!

Това е, след бутона Continue системата ще се рестартира. След като зареди Ubuntu server ще ни подкани да се логнем с потребитеслкото си име и парола което попълнихме по време на инсталацията.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.