Ubuntu GitHub client terminal

GitHub

GitHub e уеб базирана услуга за съхранение на софтуерни проекти и техните съвместни разработки върху отдалечен сървър в Интернет. Базира се на Git системите за контрол и управление на версиите. GitHub предоставя функционалност за изграждане и споделяне на софтуерни програми и работа с тях, както индивидуално участие на програмисти така и групови разработки, даващи възможност за наблюдение върху проектите. Освен, че може да се изпозлва като място за съхранение на наш проект, той може и да е полезно хранилище за софтуер.
Защо GitHub ?
Защото е безплатен, отворен проект от който мога да си инсталирам програми или скриптове само с един ред в терминала дори без да се регистрирам. Аз започнах да използвам GitHub несъзнателно, имах една папка със скриптове която копирах на всяка една машина, папка в която нямах механизъм за обновяване на съдържанието а и често се случваше вътре да има неща които не искам да споделям с други потребители. Така без да искам почти еволюирах към GitHub. В него има толкова много софтуер, че дори е трудно човек да го разгледа по обстойно за да си намери неговия набор от програми които ще му вършат работа. С течение на времето аз обаче си отсях няколко от тях, които ползвам често както на десктоп-а си така и по сървърите.

Инсталация на git.

sudo apt-get install git

prettyping

Харесваме си проект (забележете как се копира линка – вдясно червеното кръгче)

Инсталираме (клонираме) проекта върху нашия хард диск.

git clone https://github.com/denilsonsa/prettyping.git

След инсталацията която трае няколко секунди можем да изпълмим скрипта prettyping.

prettyping/prettyping ubuntu.com

Ако в GitHub има нова версия на проекта можем да обновим и ние като влезем в директорията и изпълним git pull.

traceroute-BGP

git clone https://github.com/blackdotsh/traceroute-BGP.git
chmod 755 traceroute-BGP/trBGP.sh
traceroute-BGP/trBGP.sh ubuntu.com

analyze_hosts

analyze_hosts е изключително мощен инструмент. Най често използваната му опция е analyze_hosts.sh -a [сайт–или-ип-адрес] Той е комбинация на nmap с още няколко подобни програми които дават много и смислена информация в зависимост от различните му опции при сканиране на хост в мрежата. Отворени портове, версии на програмите които слушат на тези портове, предполагаеми дупки в сигурноста които ще оцвети в червено като отговори, са само една част от възможноста на този скрипт.
git clone https://github.com/PeterMosmans/security-scripts.git
sudo apt-get install curl nmap python-nmap
cd security-scripts/
pip install -r requirements.txt
cd ..

iptables based firewall start/stop script

В GitHub има няколкостотин скрипта на bash с Linux iptables firewall, незнам защо нито един от тях не ми допадна. Затова си направих сам шаблон както за моя настолен комптютър така и за лаптопа ми. Аз обичам простите неща, нещо просто като заработи значи посоката е вярна и винаги може да се добавят още правила и портове според ситуацията в която попада човек.

https://github.com/samyil/firewall

git clone https://github.com/samyil/firewall.git
sudo chmod 755 firewall/firewall.sh
sudo firewall/firewall.sh start

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.